CLOSE

De eerste week zit er op!

Op maandagmiddag kwamen Lars en Jhelisa samen met team Moengo en 50% van team Centrale Markt aan in het prachtige Suriname. 

Het begin van de week stond in het teken van ‘even wennen en de stad verkennen’. Samen met Emelie van team Centrale Markt. We moesten een aantal praktische zaken regelen zoals een simkaart met internet. Ook werd meteen ontdekt dat het hier allemaal wel wat anders werkt dan we gewend zijn van België en Nederland. Bijvoorbeeld toen de pinpas van Jhelisa werd ingeslikt door de pinautomaat. Even schrikken! Maar een paar uur later was het opgelost. In de tussentijd hebben we ons vermaakt door te gaan lunchen langs de Palmentuin. 

Dag 2 landde er nog een vliegtuig vanuit Schiphol op de J.A. Pengel Airport. Team Latour is nu compleet en ook de tweede 50% van team Centrale Markt is nu gearriveerd met de komst van onze Floor! Het avontuur kan nu echt gaan beginnen.  

We hadden al best een druk programma in de eerste week. Op donderdagmiddag hadden we afspraak staan met de lokale promotoren op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Dit was de eerste keer dat wij onze promotoren in het echt zagen. We leerden elkaar wat beter kennen en bespraken onze onderzoeksplannen. Toen de meeting was afgelopen wilden we terugkeren naar huis. Vanuit de stad met de taxi naar ADEKUS ging prima; de andere kant op bleek een grote uitdaging. We kregen geen taxi te pakken! In lichte paniek vroegen we aan een groep studenten van ADEKUS hoe we nu wel terug konden komen in de stad. De enige optie was de bus, maar dit hadden wij nog niet eerder gedaan! Toch wel een beetje gespannen stapten wij in een bus die naar ‘het centrum’ zou gaan, zonder te weten bij welke haltes deze zou gaan stoppen. Uiteindelijk kwam het allemaal goed; wel weer een ervaring rijker. De bussen zijn hier zeker niet zoals wij ze kennen. Kijk maar op de foto’s! 

Op vrijdagavond hadden we een gesprek gepland staan met meneer Koster, de voorzitter van STIBULA: Stichting Buurtwerk Latour. Meneer Koster is een bekend persoon in de wijk en weet ons aan de juiste contactpersonen te koppelen. Het was een inspirerend gesprek en de start van een fijne samenwerking! Wij kregen alledrie veel energie van dit gesprek.  
Voorafgaand aan onze aankomst in Suriname hadden we al met hem afgesproken dat we vrijwilligerswerk zouden gaan doen bij STIBULA, dat is nu wat concreter geworden. Hopelijk kunnen wij daar komende week mee gaan beginnen! Op die manier willen we nog dichterbij de mensen van de wijk komen. Na ons gesprek zijn Emelie en Floor van team Centrale Markt ook naar Latour gekomen. We hebben ze STIBULA laten zien en daarna zijn we heerlijke roti gaan halen bij de Roopram aan de Latourweg. Aanrader! 

Dit was een korte update van team Latour in de eerste week! 

Groetjes vanuit de tropen!