CLOSE

Eerste verkenning Santo-Antonio, Recife

Eerste verkenning Santo-Antonio, Recife

Hoogbouw in Santo-Antonio.

Onze eerste ervaring met de chaos en de drukte van Braziliaanse steden was met een wandeling door het historische centrum van Recife. We werden afgezet na een spontane autotour van onze host Ilma. Hier kregen we meteen de eerste waarschuwingen over hoe voorzichtig je moet zijn met waardevolle spullen, nooit je telefoon of contant geld openlijk op straat, etc, etc...

Na deze bemoedigende woorden maken we een wandeling door Santo Antonio. Je kunt het met recht een cultuurschok noemen die we hadden toen we door de chaotische straatjes wandelden. Overal op straat kwamen we straatverkopers tegen, hier en daar iemand met paard en kar en veel daklozen. Je merkte dat het verval en financiele toestand van Santo Antonio tot een dieptepunt is gekomen. Op ooghoogte kregen we al zoveel indrukken dat we bijna vergaten om naar boven te kijken. De hoogbouw is best indrukwekkend te noemen. De drukte op straat staat in schril contrast met de leegte die zich in de torenhoge verlaten kantoorgebouwen bevindt.

Straatbeeld Santo-Antonio.

De wijk is ontworpen voor woon-werkverkeer en niet voor de trage weggebruiker. Brede lanen, tot wel 4 rijstroken per richting, verbinden de verschillende wijken met elkaar. Verkeersregels niet van toepassing. Tegen de avond loopt de wijk helemaal leeg, met uitzondering van bepaalde dagen in de maand. Dit moesten we met eigen ogen meemaken.

Pegoda do Didi, een buurtfeest in Santo Antonio dat al 40 jaar lang een maandelijkse traditie is. Samen met onze lokale vriend Ivison (Ivy voor de vrienden) zijn we het nachtleven gaan verkennen. Tussen de leegstaande gebouwen die zijn beklad met grafitti speelde er een live band muziek tot in de vroege uurtjes. Een veelbelovende eerste indruk voor de komende weken.

Straatbeeld noordelijk Santo Antonio