CLOSE

Laatste keer ontspanning voor team Ricanau

De laatste weken van ons verblijf in Suriname gaan in. Daarom besloten we nog een tripje te plannen alvorens de drukke laatste periode begint. Deze keer kozen we voor échte ontspanning en boekten we 3 daagjes Glamping in Seliba. We stonden in de ochtend weer klaar aan het Su4you bureau om te vertrekken. We werden warm onthaald in een busje dat naar de Jodensavanne reed voor onze eerste stop. Jodensavanne, het voormalige huis van Surinaamse Sefardische joden en hun slaven, ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Paramaribo. Het gebied heeft sinds 1832 geen permanente bewoners meer. Hiervoor woonden er sinds de 17de eeuw Joden vanuit verschillende landen die begonnen met de aanleg van suikerrietplantages waarop zij ook slaven hielden. Wanneer Suriname definitief Nederlands gebied werd, kreeg deze groep joden officieel toestemming om een ​​eigen gemeenschap te stichten, met een synagoge en een begraafplaats. Deze nieuw opgerichte landbouwkolonie werd later Jodensavanne genoemd. In 1832 werd het bijna volledig door brand verwoest. De restanten zijn opgenomen in het werelderfgoed. Hoewel het gebied volledig is opgeëist door de natuur, kan je nog steeds enkele ruïnes zien.

Bezoek Jodensavanne

Na dit bezoek werden we in een boot door een schitterend natuurgebied verder gevoerd naar onze verblijfplaats aan het water. Na even onze tenten te verkennen en een frisse duik te nemen in het zwembad, sprongen we direct op de subboarden op de Suriname rivier. De gids had ons wijsgemaakt dat we gemakkelijk aan een rotsblok midden in het water konden geraken… dit was gerekend buiten de hevige tegenstroom. Na enkele pogingen en veel hulp van onze gids zijn we er toch geraakt (inclusief stijve armen de volgende dag).

Slaapplaats in Seliba

De tweede dag werden we vroeg gewekt voor een ochtendwandeling. Tijdens de wandeling hebben we enkele nieuwe vogelsoorten gespot; de Roadside Hawk en de Bonte Slechtvalk. In de namiddag stond een nieuwe suptour op de planning. Deze keer reden we met een auto richting een oud dorpje en konden we via daar het water in. Op die manier konden we ons (in tegenstelling tot gisteren) laten meedobberen met de stroming tot aan onze verblijfplaats. Als mooie aflsuiter konden we in de avond nog bij het kampvuur en in de hottub zitten.