CLOSE

Met Fred op de Fredberg

Alles op een rij

Graag had ik jullie stante pede verteld over onze knotsgekke trip naar Fredberg van afgelopen weekend, maar ik merk op dat er nog wat belangrijke alinea's van onze vorige trips ontbreken. Ik pik dus snel in op de laatste zin van Thomas zijn vorige blogpost, namelijk '... en een uitstapje gedaan naar Bigi Pan. Wordt vervolgd...' De Bigi Pan-trip en de trip naar Galibi zal ik voornamelijk in enkele kernzinnen (proberen) weergeven. Maar voor meer sappige anekdotes kan je uiteraard bij ons komen aankloppen. Starten doe ik dus met de trip van Bigi Pan, dit gelegen ten Westen van Paramaribo. Hierna vertel ik je wat meer over onze trip naar Galibi, in het Oosten van Paramaribo. En jawel, onze meest recente trip, die van Fredberg, ligt ten Zuiden van Paramaribo. Zowat heel Suriname door.

Bigi Pan (28/02-01/03)
Vertrekken doen we vanuit de Torricellistraat, waar onze vrienden van team Paramaribo-Noord verblijven. Wanneer Marco, Ramy en ik de straat inrijden zien we de twee busjes van Chico al aan de voortuin staan. We vertrekken vrijwel onmiddelijk op onze eerste meerdaagse trip in Suriname. Na enkele tussenstops komen we met de auto aan op onze (eerste) eindhalte, ergens in Nickerie. Hierna vetrekken we met al onze bagage per boot richting het meer van Bigi Pan. Eens aangekomen is het tijd om uit te rusten in de hangmatten en te genieten. Samen met Anne trek ik de kajak op om het meer te verkennen. We merken al snel op dat het water slechts een halve meter hoog staat wanneer we met onze peddels de bodem raken. Na het rustmoment keren we met z'n allen de korjaalboot op om verschillende vogelsoorten te gaan spotten. De rode ibissen, flamingo's en pelikanen zijn degene die ik onthouden heb, maar er komen hier blijkbaar meer dan 100 vogelsoorten voor. Na het avondmaal, roti met kip, gaan we opnieuw de boot in om in het donker kaaimannen en slangen te spotten. We keren terug van een, toch wat, kale reis. Meer dan enkele kleine ogen van de kaaimannen in de verte, één slang in de boom, een agressieve krab en verschillende springende vissen langs onze boot, zien we niet. 's Avonds drinken we nog een Parbo en luisteren we naar enkele 'spannende' kaaimanverhalen van onze gids. Jammer dat we hier zelf geen deel van uitmaakten. Na dit kleine intermezzo is het tijd om in onze hangmat te duiken. Opstaan doen we met een prachtige zonsopgang en met een koffie in de hand. Na het ontbijt gaan we opnieuw vogels spotten en 'reinigen' we onze huid met een uitgebreid modderbad... Speciaal. Na dit spa-moment keren we terug naar onze lodge en verzamelen we onze spullen om terug te keren naar Paramaribo. Dit was in een grote notendop het Bigi Pan avontuur.

Galibi (08/03-09/03)
Een bus pikt me 's ochtends op in de Prinsessestraat. Ik laat voor het eerst mijn Coroniemaatjes achter en vertrek met de anderen van de groep richting Albina. Als tussenstop krijgen we een rondleiding in het paradijs van team Moengo. We zien hun flashy groene muren voor het eerst in reallife. Wat een ervaring! Hierna doen we opnieuw aan urbexing (zie eerder) bij de Casa Blanca. Hierna stappen we weer op de bus. Eens aangekomen in Albina nemen we een boot richting Galibi, de plek waar we zullen logeren. Na anderhalf uur golven trotseren komen we aan op onze eindbestemming. We krijgen cake en samosa's en vervolgens nog een uitgebreide lunch. Hierna trekken we het dorp in samen met onze gids. Toevalligerwijs is er die namiddag in het centrum van Galibi een dorpsfeest met een speech van de vicepresident van Suriname, de Ronnie. We blijven even luisteren samen met onze nieuwe vriend, een straathond met vlooien. Hij volgt ons verder op onze rondleiding in het dorp maar slaagt toch rechtsaf als we terug naar ons verblijf keren. (Gelukkig maar.) Wanneer de zon ondergaat maken we ons klaar om met de boot naar een verlaten strand te trekken. Op zoek naar zeeschilpadden! We spotten maar liefst 3 zeeschilpadden die eieren leggen in het zand. Een uniek moment. Bij thuiskomst vinden we nog naar een tarantula, en dit dichtbij onze slaapplek... De volgende ochtend zwaaien we Ronnie uit die terug richting de stad vertrekt per helikopter. Hierna is het ook onze toer om onze spullen te verzamelen en het strand van Galibi achter ons te laten. We maken nog een blits bezoek aan Frans-Guyana voor een koffie en een croissant. Vervolgens is het echt tijd om terug te keren naar Paramaribo. De trip zit erop en ik kom weer veilig thuis bij mijn roomies.

Fredberg (19/03-21/03)
Eindelijk, de trip naar Fredberg. Deze ging oorspronkelijk begin maart door maar werd verplaatst omdat het gebied onder water stond. Maar op 19 maart konden we dan toch met iedereen op trip naar Fredberg. We spraken af in het kantoor van SuForYou om na een korte uitleg van Fred met de bus te vertrekken. En jawel, u leest het goed, Fred is onze gids en Fred heeft de berg ontdekt en bezoekers hebben de berg naar hem vernoemd. Onderweg wisselden we aan de Chinese supermarkt van bus, konden we wat snacks kopen en Fred nam, zoals u verder nog vaker zal lezen, zijn telescoop tevoorschijn. We spotten van de andere kant van de weg een luiaard in een boom en ook wat vogels... maar er wacht ons nog een lange tocht.

Na de vlotte stukken asfalt is het tijd aan onze tocht per zandweg. Deze gaat trager en is voor onze ledematen een stuk uitdagender. Wie nog wat wou bijslapen houdt dit best voor een ander moment. Door de verschillende regenbuien van afgelopen weken zijn er zowel putten (lees: kraters) als grote plassen te vinden op de weg. Het is voor de chauffeur ook niet altijd duidelijk hoe diep dergelijke obstakels zullen zijn. Op een gegeven moment staan we stil en stappen onze gidsen uit om zo'n obstakel van dichtbij te gaan observeren. Enkele momenten later stappen wij ook uit om met onze eigen ogen de enorme put in de weg waar te nemen. 'Hoe gaat de bus hier in ooit over geraken? Kunnen we te voet verder? Hoe ver is het nog?' Terwijl ik zit na te denken over alle verschillende rampscenario's die zouden kunnen gebeuren, hebben enkele mannen al boomstammen over de put heen gelegd. De chauffeur is inmiddels ook terug achter het stuur gaan zitten. Er wordt ons gevraagd enkele meters achteruit te gaan. De bus neemt een 'aanloop' en vliegt over de put heen. Oef! Tijd om terug op onze stoel plaats te nemen... Ik stap met een bang hartje terug de bus op naast Lise. Samen moeten we nog enkele lange minuten voor ons leven vrezen maar wonder boven wonder komen we toch veilig aan bij het basecamp van Fredberg!

We krijgen een uitgebreide lunch van de topkoks ter plaatse en maken onze rugzak om naar de echte berg te wandelen. Op de Fredberg zullen we 1 nacht verblijven in een hangmat. De volgende nacht slapen we hier in het basecamp dus een deel van onze spullen mogen we achterlaten. De tocht betreft vele hoogtemeters en wanneer we dieper de jungle in gaan valt de avond. We halen onze pillampen boven. Onderweg spot Thomas een slang. Wanneer we met z'n allen deze van dichtbij bestuderen, merken we op dat de slang een andere slang aan het opeten is.

...

met deze opbouwende spanning stop ik hier abrupt deze blogpost ... sorry.

Wij zijn inmiddels terug thuis en focussen volop op het einddoel, onze thesis!

Twijfel zeker niet om ons te contacteren als je benieuwd bent naar het einde van dit verhaal.