CLOSE

Onze ervaringen na een maand op de markt

Recap van één maand in Su!

We zijn weer terug met een nieuwe update van onze avonturen in het hart van Paramaribo! De afgelopen weken zijn voorbij gevlogen terwijl we ondergedompeld werden in de levendige atmosfeer van de markt en contact legden met betrokkenen. We voelen ons al thuis tussen de kleurrijke kraampjes en de vele marktkramers, waarvan sommigen al bekenden zijn geworden.  

We hebben waardevolle gesprekken gevoerd met belangrijke stakeholders, waaronder natuurlijk de marktmeester, die verantwoordelijk is voor het beheer van de markt. Daarnaast hebben we gesproken met vertegenwoordigers van PURP (Paramaribo Urban Rehabilitation Program) en Ilaco, organisaties die zich bezighouden met de herontwikkeling van de Waterkant om zo meer inzicht te verkrijgen in de omgeving en de lopende ontwikkelingen. Bovendien hebben we de districtscommissaris van Paramaribo-Noord en zijn team ontmoet en hebben we een gesprek kunnen hebben over de markt. Daarnaast hebben we ook ondernemers uit de binnenstad gesproken, sommigen van hen waren vroeger zelf marktkramers of hebben nog steeds connecties met de markt. We hebben in de voorbije werken talloze informele gesprekken gehad met bezoekers, marktkramers en taxichauffeurs. Elk gesprek brengt ons dichter bij het begrijpen van de complexe dynamiek van de markt en behoeften van gemeenschappen. 

Een hoogtepunt was onze eerste tafelzetting op 2 maart, waar we zelf deelnamen aan de markt om onze onderzoeken te presenteren en waardevolle feedback te verzamelen van voorbijgangers. Met de Belgische promotoren ter plaatse konden we ook gebruik maken van hun inzichten en tips om onze aanpak te verfijnen. 

Even ontspanning was welverdiend na onze tafelzetting. We maakten onze eerste uitstap buiten de stad met een boottocht naar de plantages van Commewijne, samen met onze promotoren en medestudenten van de projecten Latour en Moengo. Het was een unieke ervaring om de historische context en de relatie tussen de stad en haar omliggende gebieden te verkennen. Op onze bootreis naar de eerste stop kregen we nog een prachtig uitzicht op dolfijnen waarbij we erg veel geluk hadden dat ze talrijk en actief van zich lieten zien. 

Op 9 maart organiseerden we een participatieve actie waarbij we met een plattegrond van de markt rondliepen en bezoekers vroegen om stickers te plaatsen met verschillende betekenissen: geel voor favoriete kraampjes, rood voor te vermijden plekken, blauw voor ruimtebehoeften, groen voor comfortabele plekken en oranje voor minder bezochte locaties. Deze actie leverde inzichten op over de percepties en behoeften van de marktgebruikers maar ook was het een manier om een gesprek te starten.  

Het maken van de plattegrond diende als voorbereiding op de wijzerworkshop die plaatsvond op zaterdag 16 maart. Op deze zonnige ochtend verzamelden we ons rond een tafel in de markt en schilderden we samen met voorbijgangers, toeristen en marktkramers bordjes die de weg zullen wijzen in de markt. De wijzerworkshop trok zeker de aandacht en bood een geweldige gelegenheid om gesprekken te voeren en relaties op te bouwen met de mensen die de markt tot leven brengen. Ondanks dat sommigen slechts een enkele letter schilderden, was hun deelname een waardevolle opening tot gesprek en droeg iedereen zijn steentje bij. Voor ons als onderzoekers bood de wijzerworkshop een unieke kans om nog meer inzicht te krijgen in hoe de markt wordt geïnterpreteerd door de lokale gemeenschap. Al met al kunnen we zeggen dat de wijzerworkshop een groot succes was. 

Last but not least, hebben we onlangs een inspirerende brainstormsessie gehad met de Minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai. Samen hebben we nagedacht over urban tactics en het organiseren van participatieve acties die betrokkenheid stimuleren en vanuit het ministerie kan worden ondersteund. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en het bevorderen van positieve veranderingen in de stad. Het was al een interessante eerste brainstormsessie waar we nog verder over gaan nadenken om tot een realiseerbare actie te komen.  

Blijf ons volgen voor meer updates over ons avontuur in Paramaribo!