CLOSE

Team Coronie op stap met de locals

Holi Phagwa in Paramaribo

Een rustige dinsdagochtend na Seliba Glamping? Chiara dacht er even anders over!
Het grote alarm loeide door het huis om 8u 's ochtends en de toon werd gezet.
We zijn hier nu officieel een maand, time really does fly when you're having fun! Samen met onze 'one month anniversary' was er in de stad nog een klein feestje: Holi Phagwa. Kort samengevat een Hindoestaans kleurenfeest. Iedereen repte zich naar de stad waar er een festivalletje plaatsvond op het onafhankelijkheidsplein. Een groot podium, vele stands met drank en snacks, de Waka Pasi vol met Surinamers, ... het was een grootse bedoeling. Ook wij konden niet ontkomen aan de vele kleurenpoeders. We gingen onherkenbaar naar huis, om daar zo snel mogelijk de douche in te springen. Toch bleven de kleuren ons nog dagen achtervolgen.

Tijd voor Coronieeeee

Ondertussen is onze wekelijkse trip naar Coronie al niet meer weg te denken binnen onze reis. De dag na Phagwa was het zo ver. Onze goede vriend D., die ons ondertussen al vaker helpt en mee naar de stad nam, was toevallig in Paramaribo en nam ons mee richting Coronie. Net voor we arriveerden, nam hij ons mee naar zijn vriend E. van 'de witte stand', en kocht hij voor ons verse koude kokos. Nogmaals, Coronianen zijn TE vriendelijk!

Eenmaal aangekomen in de vooravond hadden we nog veel voorbereidingswerk voor ons bezoek aan Coronie, aan het werk dan maar!

De volgende dag gingen we nogmaals door de straten van Totness met onze plannen. De waterhuishouding van Totness staat op geen enkele kaart en hier willen we verandering in brengen. Natuurlijk kennen de Coronianen ons al een beetje en werden we al snel - weeral - bij de mensen in hun tuin ontvangen. De zon brandde op ons lichaam, dus genoeg rustpauzes en water breaks (pun intended) waren noodzakelijk. Tot onze grote verbazing kwamen we niet enkel mensen tegen onderweg, maar ook een luiaard langs de kant.

Een heerlijk zelfgemaakte pasta later begonnen we aan onze laatste voorbereidingen voor ons grote bezoek van vrijdag: op gesprek bij de DC van Nickerie.

Nickerie en Wageningen

Een gesprek met de DC van Nickerie was een 'must' voor ons onderzoek. We onderzoeken niet enkel de Oost-West verbinding maar ook de brug die Guyana met Suriname zal verbinden. Deze brug komt aan in het district Nickerie. 's Ochtends werden we door meneer H. opgehaald, we hadden hem een paar weken eerder ontmoet in Totness. H. woont zelf in Wageningen en wou ons hier rondleiden, maar de trip begon met het centrum: Nieuw-Nickerie. We werden door de districtscommissaris ontvangen en achteraf gaven we een korte samenvatting aan de mediaverantwoordelijke van het districtscommissariaat. Een goede Google'er kan ons vinden op hun Facebook pagina, wel met een iets andere opvatting van ons onderzoek ;).

Een kort bezoekje aan de lokale markt en een paar aankopen van souvenirs later, gingen we verder op pad met H. Hij nam ons mee naar een typisch Javaans restaurant en bestelde van alles iets op de kaart. Trots op zijn afkomst en zijn land vertelde hij anekdotes tijdens de overweldigende lunch.

Nadien reden we verder naar de zeedijk van Nickerie. Hier is de backtrack route om tot in Guyana te geraken en is er ook zicht op het land Guyana zelf. Eens we Nickerie gezien hadden reden we terug in de richting van Coronie en stopten we in Wageningen bij H. thuis. Hier werden we openlijk ontvangen door zijn familie en een resem aan snacks.

Tegen de late namiddag werd het toch weer tijd naar Coronie te trekken, want hier stond onze goede vriend D. ons weer op te wachten om ons naar Paramaribo te brengen.

Bezoek!

Zaterdag was het dan weer een hoogdag (ja die hebben we precies wel vaker ;)). De vriend van Chiara kwam ons een weekje vergezellen. Maar ook Team Moengo vergezelde ons weer in Paramaribo voor een aankomend tripje. Het weekend vloog voorbij. We namen een beetje rust na de drukke planning van de afgelopen weken. Zo gingen we naar de Waka Pasi, met onze nieuwe Surinaamse vriend. De aandachtige lezers die onze andere blogs ook lazen, herinneren zich nog wel onze trip aan Seliba Glamping. Hier hadden we gids A. waarmee we later in contact zijn gebleven. Samen met A. zijn we een koffie'tje gaan drinken, wat gaan eten en verder langs de waterkant gelopen op zoek naar souvenirs. De zondag-rustdag ging verder met een bezoek aan de hermitage mall, en ja, ook onze vriend A. kwam gezellig met ons mee. Een man die graag mee gaat shoppen?? Leuk!

Triptijd

Wanneer kom je langs op Fredberg, want dat is m'n diamant. Kom je langs?

Deze zin uit het liedje van gids Midj ~ MJ300 sloop al een paar weken door ons hoofd. Nu was het dan eindelijk tijd: een trip naar de Fredberg.

- Meer hierover in de gezamelijke blogpost, en geloof me, die is de moeite waard -

Post-Fredberg

Tijdens de trip werden we door de nieuwe vrienden die we hadden leren kennen, overtuigd mee te gaan 'partybussen'. Oei oei oei, wat gaat dat voor bedoeling zijn?
Twee bussen, ingehuurd door het toeristische bedrijf, die door de stad rijden met leuke muziek. De tour eindigde aan een lokale bar, waar veel stagaires en tourgidsen samenkwamen. Leuk om daar alle gidsen nog eens te zien!

Maaaarrrr na al die ontspanning, voelden we ons schuldig dus begonnen we weer aan het serieuze werk. De vriend van Chiara verliet de bende, en het schoolwerk startte weer op. Hier kunnen we jammer genoeg niet al te veel interessants over schrijven. Beeld je in: een keukentafel met 7 laptops en hard werkende studenten...

We sloten het weekend vol schoolwerk af met gezamelijk de eerste aflevering van De Mol te kijken.
Spoiler allert:: whaaaatttt??? + onze favoriete deelnemer is Conny :)