CLOSE

Team Latour stelt zich voor

Dag allemaal! Wij zijn Lars, Marien en Jhelisa en samen vormen wij team Latour. 

Wij doen het eerste project in Latour. Er is nog niet eerder vanuit ISTT onderzoek gedaan in deze wijk, dus wij zijn de pioniers!  

Marciano Dasai, minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu van Suriname, heeft aan de UA gevraagd of er onderzoek gedaan kan worden naar de mogelijkheden voor fietsnetwerken in Paramaribo Zuid. Voorheen is er al onderzoek gedaan naar ditzelfde onderwerp in Paramaribo Noord. Nu dacht hij: fietsnetwerken in Paramaribo Noord, waarom niet ook in Zuid? 

Latour, een levendige buurt ten zuiden van Paramaribo, dankt zijn naam aan de rijstplantage van de familie Latour die hier eens gevestigd was. Opgericht in de jaren zestig om te voorzien in de groeiende behoefte aan huisvesting in de hoofdstad, bevat Latour vooral volkswoningen en zelfbouwprojecten. Hoewel het voornamelijk een buurt is van middenstanders en minder welgestelden, biedt het een scala aan diensten en voorzieningen. Met ongeveer twintig lagere scholen en twaalf middelbare scholen, diverse religieuze instellingen en talrijke eetgelegenheden langs de Latourweg, wordt Latour vaak beschouwd als een smeltkroes van diversiteit, zoals Wilgo Koster, voorzitter van de buurtwerking Stibula, opmerkte: "Latour is een echte cocktail, alles is hier aanwezig!"

Marien richt zich op het ontwerp van het fietsnetwerk en blauwgroene verbindingen. In de ISTT-generaties die voor ons naar Paramaribo vertrokken, zijn er al meerdere studies gedaan naar de optie tot fietsen in deze grote stad. De auto speelt een prominente rol in de verplaatsingen van de bewoners. Daarbij is in Suriname de auto ook een statussymbool. Toch is niet voor iedereen het bezit van een auto weggelegd omwille van bijvoorbeeld economische redenen. Dit geldt in het bijzonder voor Latour. Een fiets is een enkele investering en daarvoor hoeft geen brandstof gekocht te worden om toch te kunnen verplaatsen binnen de stad. Voor de bewoners van Latour zou dit een goed alternatief kunnen zijn. De wegen zijn echter volledig gericht op de auto. Op de meeste wegen ontbreekt het er zelfs aan stoepen! Dit maakt dat fietsen een zeer onveilige manier van verplaatsten is in Latour. Marien gaat kijken hoe de straten beter ingericht kunnen worden om ook voor fietsers een plek op de weg te creëren. Daarnaast zal de focus van haar onderzoek ook liggen op het blauwgroen netwerk en de waterproblematiek en hoe we deze thema’s kunnen verweven met een fietsnetwerk. Er zal ook gekeken worden naar een mogelijke verbinding met het ontwerp van onze voorgangers van het fietsnetwerk van Paramaribo Noord. Zo wordt er getracht een veilig, groen, gezond en klimaatrobuust fietsnetwerk te creëren.

Omdat zij de opgave van minister Dasai al volledig vervult, kunnen Lars en Jhelisa zich op andere zaken richten.

Het onderzoek van Lars gaat over corporation led urban development, oftewel: Lars gaat kijken hoe de bedrijven die in de wijk gevestigd zijn, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de wijk. We hebben al meerdere voorbeelden gezien in de stad van corporation led urban development. Zo heeft McDonalds bordjes hangen over brandveiligheid. De Tulip, een grote supermarkt, heeft voor de deur de klassieke bushalte helemaal omgevormd tot een fijne wachtplek waar je in de schaduw kunt zitten met wel vijf mensen! Corporation led urban development is dus zeker iets wat hier vaker gebeurt. Benieuwd wat de bedrijven in Latour kunnen gaan betekenen voor hun wijk!

Jhelisa richt zich met haar onderzoek op de publieke ruimte van Latour. Zij zal gaan onderzoeken wat de positie van jonge vrouwen is in deze ruimtes. In gesprekken met mensen in Paramaribo (die niet in Latour wonen) kwam, als we het hadden over Latour, direct naar voren dat het een vrij onveilige plek is waar je vooral ’s avonds liever niet alleen over straat loopt. Door de publieke ruimte in te richten voor jonge vrouwen, zal het algemene veiligheidsgevoel hopelijk voor iedereen in Latour verbeteren. Door middel van participatief actie onderzoek hoopt zij zich te kunnen plaatsen in de leefwereld van de jonge vrouwen van Latour en samen een ontwerp te maken van hoe het óók kan. 

Houd onze blogposts in de gaten voor meer updates van onze projecten. 

Jullie horen snel weer van ons! Groetjes van team Latour