CLOSE

Gespannen en ongespannen bogen

Weer een weekje ouder en ja, ook wat wijzer. De tijd tikt door maar het debat of de massaal aanwezige fluitende wezens cavia’s of kikkers zijn, blijft bestaan. Ondertussen hebben we al wat meer Surinaamse vrienden gemaakt, die elk met een passie hun verhaal vertellen.

Bezoekje aan John en zijn gemeenschap

John is een bedrijvige Chinese Surinamer die ons de ‘geheimen’ van zijn gemeenschap heeft laten zien. Hij nam ons mee op avontuur tussen de uitgestrekte velden in de stadsrand. Zijn woorden ‘de Surinaamse grond is goud waard’ galmen nog steeds na over de toenmalige overstroomde straten. We kregen inzichten over de succesvolle businessmodellen die ze hanteren in de landbouw. Eigenlijk komt het neer op ‘verkopen wat je 2 maanden eerder op een veld hebt gestrooid’. Maar waarop ze strooien, maakt het interessant om te onderzoeken!

John zijn stadslandbouw

Bezoekje aan Ellen en Rutger hun chocoladefabriek

Het bezoekje aan de energierijke Ellen (komt het door de chocolade?) en de eerder rustige Rutger is al beschreven in Sam’s blog. Hun vruchten proberen ze enerzijds zelf te telen, en anderzijds halen ze die van een grotere boerderij in het binnenland, die we volgende week gaan bezoeken! Een productief collectief met gedeelde grond en gedeeld plezier. Zeer interessant én we hebben mogen proeven van de chocolade, jackpot. 


Bezoekje aan Prof. Naipal zijn mangroveparadijs

De dag is aangebroken om de tropische kust van Suriname te verkennen! Helaas is diezelfde kust het lelijke eendje van Latijns-Amerika. Er is meer klei dan alle pottenbakkers ooit al hebben gebakken, maar is er geen sprake van potten. De termen erosie, vuilnis, ontbossing en ontmangroving (?) beschrijven de kustlijn van vandaag. Gelukkig beseft prof. Naipal dit heel goed, en maakt hij de kust weer man-groovy. Niet alle helden dragen een cape. De vraag is, kan landbouw bijdragen aan een verbeterde kustlijn?

Kustplezier
Brug naar Afrika

Bezoekje aan Lolo Koekroe en de wonderen van zelfvoorziening

Een gouden bodem, een stukje grond en een cateringbedrijf. Er zijn ook driehoeksverhoudingen die wel goed aflopen. Het klinkt allemaal heel logisch maar Max van Lolo Koekroe vertelt ons met veel passie waarom dit niet evident is. De raad van Andy: plant eens een tomatenplant en je zal er de vruchten van plukken.

De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen staan

We hebben een bumpy fietstocht gemaakt door de plantages van Commenwijne met onze coronie-collega’s, een onderzoek gedaan naar de nachtelijke uitgaanscultuur, de bio-markt bezocht waar Anne de deal van haar leven heeft gedaan (Nike-petje voor 0,8 euro :o) en een uitstapje gedaan naar Bigi Pan. Wordt vervolgd…

Commenwijne trip