CLOSE

"In Suriname mag alles"

We zijn er! Het is ons gelukt! Ondanks de stapel administratie en blijvende onzekerheden over de reis omwille van corona zijn we gearriveerd in het prachtige Suriname! Het voelt onwerkelijk!

Het is een uurtje rijden naar Paramaribo vanuit de luchthaven. We genieten van het zicht langs de kant van de weg, ook al is de zon al onder. We zien veel groen, houten huizen met lichtjes, een aanlokkelijk fruitkraam, nog meer groen, mooie mensen wandelend langs de straatkant. Het is warm en de wind door het open raam, ‘de natuurlijke ventilatie’, voelt goed. Voor ons rijdt een auto zonder nummerplaat en verder zien we een auto zonder lichten. De taxichauffeur zegt lachend: “in Suriname mag alles”, toch draagt hij zijn mondmasker nauwgezet. Hij klaagt over de verkeersdrempels. Ik vind dat het best meevalt met de staat van de weg en verbaas me over een stoplicht voor fietsers. Het fietspad is helaas nergens te bespeuren. Een beetje verder loopt een groepje joggers, maar zonder fluohesjes of lichtjes zijn ze slecht zichtbaar. Als observatiemoment voor onze  thesissen kan deze taxirit wel tellen. 

Als we de straat van ons verblijf indraaien zien we in het midden een brede gracht met fris groen erlangs. Het is een overblijfsel van een groot netwerk van sloten voor de voormalige plantages. Veel buurtbewoners komen hier ’s morgens en ’s avonds wandelen vertelt onze chauffeur. We knikken tevreden over onze tijdelijke buurt.